Kolesterolsänkande
Höga kolesterolhalter kan i många fall förebyggas genom en sund kost och lagom motion. Vissa livsmedel har en tendens att öka kolesterolhalter i blodet medan andra till och med kan sänka LDL-halter ('det onda kolesterolet'). Till exempel är det välkänt att betaglukaner från havre och växtsteroler bidrar till att sänka kolesterolhalter. Transfetter från margariner sänker HDL och höjer LDL. Fleromättade fetter ( t.ex. från matoljor) sänker blodkolesterolet.
Lecitin är nödvändigt för cellmembranen, bindväven, cirkulationen, huden, hormon-balansen, nervsystemet och hjärnan. Det finns stora mängder lecitin i vitala organ som hjärna, hjärta, lever, njurar och nervsystem. Lecitin behövs också för fett- och kolesterolomsättningen och är ett av de bästa medlen för att sänka höga kolesterolvärden. Lecithin finns i äggula, sojabönor, fisk, blomkål och vitkål. I Asien äter folk ca 30-50 ggr mer soja än vad man gör i västvärlden. Folk i dessa länder har lägre frekvens av bröst/livmodercancer samt hjärt/kärl-sjukdom.