Mother Earth

Chufanuts RAW EKO

Skickas från vårt lager *
2021-05-11

Produktinfo

Jordmandel är rik på vitaminer, mineraler och fibrer och är glutenfri. Kolhydratinnehållet består till största delen av stärkelse och fettsyrorna är liknande olivoljans. Den har ett lågt GI (glykemiskt index). Det är växtens rotknölar som kallas jordmandel, chufa på spanska. Den råa knölen har en lite seg tuggkonsistens och smakar som ett mellanting mellan kokos och mandel.

Jordmandel kan användas rå eller tillagad. De råa, torkade knölarna kan ätas som de är (gärna blötlagda för att få en mjukare konsistens) eller malas till mjöl som kan användas vid bakning. Den kan användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel. Det traditionella är dock att göra en s.k. Horchata de Chufa, en näringsrik och hälsosam dryck. Horchata de Chufa är jordmandel mixad med vatten till en jordmandelmjölk och är en vanlig dryck i Valenciaområdet. Den serveras kyld. Jordmandel (äver känd internationellt som tigernut eller chufa) är ett halvgräs som har näringsrika och goda rotknölar. Det finns många varianter av jordmandel och vissa kan odlas i Sverige. Jordmandel är en mycket gammal kulturväxt, dokumenterad redan för 4000 år sedan i Egypten. Därmed är den en av de äldsta kända odlade grödorna i världen.

Ingredienser

Ekologisk jordmandel

Näringsinnehåll

Energi2077 kJ / 496 kcal
Fett24,9 g
- varav mättat fett4,7 g
Kolhydrater63,6 g
- varav sockerarter21,8 g
Protein4,6 g
Fiber33 g
Salt0,004 g

Artikelnr

HCRE0-ZX-500


Visa alla produkter från Bee´s Wrap Visa alla produkter från New Nordic Visa alla produkter från Silicea Visa alla produkter från RFSU Visa alla produkter från Elexir Pharma Visa alla produkter från Efamol Visa alla produkter från Go For Life Visa alla produkter från Nutrivision